Ga naar hoofdinhoud
Voorkom defecten door uw filters goed te onderhouden

Voorkom defecten door uw filters goed te onderhouden

Meer dan 90% van de productiefaciliteiten wereldwijd gebruiken perslucht als onderdeel van hun productieproces. Dit krachtige medium is echter niet zonder problemen, persluchtverontreiniging is een serieuze bedreiging voor het dagelijkse proces. Het is daarom noodzaak om een persluchtzuiveringsinstallatie te hebben als onderdeel van het persluchtsysteem om verontreinigingen en bijkomende negatieve effecten ervan te voorkomen. Persluchtfilters zijn hier een belangrijk onderdeel van.

De basis van elk zuiveringssysteem is de filtratie. Deze is verantwoordelijk voor het verwijderen of tot een acceptabel niveau te brengen van 9 van de 10 belangrijkste verontreinigingen die gevonden kunnen worden in een persluchtsysteem.

Coalescingfilters

Coalescingfilters zorgen hierin voor 6 van deze verontreinigingen; neem een kijkje in een gemiddelde compressorruimte en je zult er een paar vinden. In veel gevallen worden deze coalescingfilters ondersteund door filters voor droge deeltjes en oliedamp, voor de leek van de buitenkant vaak niet te onderscheiden van elkaar.

Al deze zuiveringstechnologieën maken gebruik van filterbehuizingen met daarin vervangbare filterelementen of patronen.

Om ervoor te zorgen dat er altijd perslucht van hoge kwaliteit beschikbaar is, en om onnodig energieverbruik te voorkomen, dienen deze filterelementen periodiek te worden vervangen. De levensduur van deze elementen is namelijk niet oneindig. Er bestaan veel mythes over de interval waarmee elementen moeten worden vervangen. Het doel van dit artikel is om hier duidelijkheid in te verschaffen.

Werking van coalescingfilters en filters voor droge deeltjes

De componenten van coalescing- en droge-deeltjesfilters zijn vrijwel identiek. Ze bestaan ​​meestal uit een behuizing (filterkop en -kom), een filterelement en een drain (het enige grote verschil is een vlotter gestuurde drain op de coalescing varianten voor het automatisch aftappen van condens, en een handmatige aftap op de varianten met droge deeltjes). In veel gevallen worden er  drukverschilmeters standaard (of optioneel) meegeleverd.

voorfilter_model_AD-V.png

De effectieve zuivering binnen de behuizing wordt verzorgd door het filterelement.

Het filtermateriaal is verpakt of geplooid in een filtersteun en aan de buitenzijde voorzien van een vochtafdrijvende laag. (elementen zijn verkrijgbaar in verschillende filtratie kwaliteiten). Eén zijde van het filterelement wordt bevestigd in de filterkop van de behuizing, de afdichting tussen het filterelement en de filterkop zorgt ervoor dat er geen ongefilterde perslucht of reeds uitgefilterde deeltjes verder in het systeem terecht kunnen komen.

De perslucht betreed de filterbehuizing door van binnenuit naar buiten door het filterelement te stromen. Hierdoor blijven vuildeeltjes achter in de filterlaag (binnenzijde) en wordt water/oliedamp (aerosols) via de vochtafdrijvende laag (buitenzijde) samengevoegd tot het condensvocht wat uit de filterkom wordt gevoerd middels een drain.

Doordat het filtermateriaal zich aan de binnenzijde bevindt, is het vanaf de buitenzijde van een filterbehuizing of -element niet visueel zichtbaar wanneer deze verzadigd is. Er is hierdoor vaak verwarring over wanneer een element vervangen dient te worden.

Waarom een persluchtfilterelement vervangen dat er schoon uit ziet?

Persluchtfilters functioneren onder extreem zware omstandigheden.

  • Drukvariaties
  • Pulserende luchtafname
  • Temperatuurschommelingen - Dag / Nacht & Zomer / Winter
  • Hoge / lage luchtvochtigheid - Van 100% verzadigde lucht tot extreem lage dauwpunten
  • Chemische aantasting door olieachtig (zuur) condensaat en smeermiddeladditieven

Coalescingfilters worden constant gedrenkt in olieachtig (zuur) condensaat, terwijl droge deeltjesfilters juist belast worden door een een zeer lage luchtvochtigheid. Beide filters verzwakken en verslechteren na verloop van tijd door deze continue belasting.

Wanneer het filter in werking is, wordt het filtermateriaal in het filterelement gebombardeerd door vuildeeltjes op hoge snelheid. Dit constante bombardement zal uiteindelijk leiden tot verzwakking en falen van de filtermateriaal. Zodra het filtermateriaal beschadigd raakt kan de benodigde lucht kwaliteit niet langer worden gehandhaafd of gegarandeerd. Filterelementen hebben daardoor een eindige levensduur

Een klein gaatje ter grootte van een speldenpunt kan rampzalige gevolgen hebben. Perslucht heeft de eigenschap altijd de weg van de minste weerstand te nemen. Indien het filtermateriaal eenmaal beschadigd is, zal de perslucht door deze beschadiging heen dringen en vanaf dat punt het filtermateriaal verder laten scheuren, met als resultaat een filter dat vervuiling door zal laten naar de rest van het persluchtsysteem.

Naast vervuiling zijn grote drukpieken een oorzaak voor het scheuren van het filtermateriaal. Daarom is het belangrijk filters gecontroleerd op druk te brengen. Door een afsluiter langzaam te openen wordt schade voorkomen.

Welke interval is noodzakelijk om filters te vervangen?

Het is geadviseerd om filterelementen iedere 12 maanden te wisselen. Hiermee wordt schade aan uw persluchtsysteem voorkomen. Ook indien uw systeem niet 24/7 in werking is.

Doordat de filterelementen continue worden blootgesteld aan olieachtig (zuur) condensaat zullen de filterelementen vanaf het moment van plaatsing beginnen met degraderen.

Enkel wanneer een drukverschilmeter indiceert dat het filter verstopt is, is het noodzakelijk eerder te wisselen dan de geadviseerde 12 maanden.

Een drukverschilmeter vertroebeld uw zicht op onderhoud

Veel filterbehuizingen worden geleverd met een drukverschilmeter of drukverschilindicator. Ze geven het drukverschil aan door middel van een bewegende naald, pop-upindicator of digitaal display. Hoewel gebruikelijk in de industrie, wordt de nauwkeurigheid en het doel van deze apparaten vaak verkeerd begrepen.

Anders dan de naam zou vermoeden zijn al deze meters of indicatoren over het algemeen slechts indicatoren en geen nauwkeurige meters. Ze hebben meestal een nauwkeurigheid van ongeveer +/- 25%. Kalibratiecertificaten zijn niet beschikbaar voor deze apparaten.

Ondanks de ruime marge in nauwkeurigheid bootsen veel van deze apparaten het effect van een echte meter na door een schaalverdeling in mbar of psi te tonen. Eenvoudigere uitvoeringen tonen enkel een schaal verdeling in 2 of 3 kleuren (groen / oranje / rood).

De standaardinstelling voor deze apparaten is altijd 'Groen' of 'Goed'. Hierin schuilt het grootste gevaar van het gebruik van een drukverschilmeter. Een gescheurd filterelement geeft namelijk nauwelijks drukverschil, waardoor de indruk wordt gewekt dat alles in orde is!

Werking van een drukverschilmeter of drukverschilindicator

Een drukverschilmeter of drukverschilindicator toont het drukverschil dat wordt gecreëerd door het filterelement als het verstopt raakt. Hoewel dit in basis een eenvoudige meting is, zijn er een aantal parameters die de meting beïnvloeden.

Flow

Persluchtfilters worden geselecteerd om passend te zijn bij de capaciteit van het persluchtsysteem. Echter vaker wel dan niet, wordt er een ietwat "oversized" filter toegepast. Daarnaast zal het persluchtsysteem maar zeer zelden werken op 100% van zijn maximale capaciteit. De hoeveelheid perslucht die door het filter stroomt verandert hierdoor constant. Verschildruk is evenredig aan het debiet, daarom als het debiet varieert, zal het drukverschil ook constant variëren.

Als een gebruiker de drukverschilmeter afleest op elk ander moment dan op maximaal debiet, zal men geen echte indicatie krijgen.

Conditie van het filterelement

Als er een gat, scheur of breuk zit in het filtermateriaal, zal de indicator niet bewegen. Perslucht volgt immers de weg van de minste weerstand. Drukval over het element zal bijna niet bestaan.

Als de drukverschilmeter wordt gebruikt als "service-indicator" zal het display op het apparaat altijd in het groen aangeven gebied duiden. Hierdoor zou het filterelement nooit worden vervangen totdat er verder in het persluchtsysteem blijkt dat er vervuiling aanwezig is. Tegen die tijd is het te laat en is er sprake van vervuilde leidingen, tanks, gereedschap en/of machines. De verontreiniging is zeer moeilijk te verwijderen en vereist vaak een specialistische reiniging van leidingen en pneumatische apparatuur voordat het persluchtsysteem weer naar behoren kan worden gebruikt.

Waarom dan toch een drukverschilmeter of drukverschilindicator te gebruiken?

Het ware doel van een drukverschilmeter of indicator is om in een vervroegd stadium te kunnen constateren dat filters verstopt raken of zijn. Dit neemt niet weg dat de geadviseerde interval van 12 maanden voor het wisselen van filterelementen gehanteerd blijft.

Veelgestelde vragen over het onderhouden van filters

Kan ik de filterelementen wassen? Nee, het is niet mogelijk om vervuiling weg te spoelen uit het filtermateriaal. Het blootstellen van filtermateriaal aan zeepsop, oplosmiddel of heet water zal schade veroorzaken.

Mijn filterelement ziet er niet al te vuil uit, waarom zou ik hem wisselen?

  • Het deel van het filterelement dat u kunt zien is de vochtafdrijvende laag. Het belangrijkste filtermateriaal bevindt zich aan de binnenzijde en is dat niet zichtbaar zonder het filterelement te ontmantelen.
  • De filterelementen vangen aërosolen en deeltjes op tot submicron maten (1 micron = 1 miljoenste van een meter). Het beste dat een menselijk oog kan zien, is rond de 40-50 micron, daarom is het met het blote oog niet mogelijk om te zien of een filterelement is geblokkeerd of beschadigd.

Moet ik de drainage vlotter vervangen als ik het filterelement vervang?

Nee, maar het is wel noodzakelijk om de vlotter te reinigen met heet water en een ontvetter op het moment dat een filterelement wordt vervangen. Op deze manier voorkomt u dat de vlotter verstopt raakt en de filterbehuizing zijn vocht niet meer kwijt kan. Hiervoor dient u de vlotter te demonteren. Het vlottersysteem is gevoelig en kan makkelijk verstoord of beschadigd raken indien niet op de juiste manier behandeld. Door een nieuwe vlotter te plaatsen voorkomt u het risico op een verstoorde werking.

Contact

Specialist perslucht

Mitchell Riedijk