Perslucht is voor veel bedrijven een onmisbare energiebron die nodig is bij veel bedrijfsprocessen, maar duur en onveilig wanneer onjuist toegepast.
Bij (nieuw)bouw blijkt in veel gevallen dat het persluchtdistributienetwerk pas op het laatste moment de aandacht krijgt en ook lang niet altijd met voldoende kennis van zaken. Dit gaat in veel gevallen ten koste van de efficiëntie en veiligheid. Een juist gecalculeerd en gedimensioneerd distributiesysteem zal de gebruiker veel energiekosten besparen omdat de drukverliezen geminimaliseerd worden en gebruiksgemak en veiligheid opleveren.
Perslucht is duur omdat ruim 85% van de gebruikte elektrisch energie wordt omgezet in warmte en slechts 15% in perslucht energie. Juist daarom is het zaak dat het persluchtnetwerk vroegtijdig in het bestek opgenomen wordt zodat energieverliezen door drukverlies kunnen worden voorkomen en dat er wordt nagedacht over de veiligheid van de gebruikers. De focus op lekverliezen om persluchtkosten te besparen is terecht, maar de drukverliezen zijn vaak een verborgen kostenpost. Iedere bar druk die uw compressor meer moet opwekken om drukverliezen te compenseren kost u 7% meer energie. Door de juiste dimensionering voorkomt u deze verhoogde energiekosten.
Rekenvoorbeeld: Om 50 m³/h perslucht van 7 bar te maken heeft uw compressor plm. 6 kWh nodig.Om deze 50 m³/h vervolgens door 100 meter stalen leiding van Ø50 mm te verplaatsen heeft u 1,5 kWh nodig (25% energie verhoging). Door een leiding van Ø75 mm kost dit slechts 0,21 kWh (3,5% energie verhoging). Na 15 jaar kost deze “besparing” op leidingdiameter u ruim € 6000,- per 100 meter leiding door verhoogde energiekosten.
Door gebrek aan technische kennis bij de beslissers en veel installateurs, en het ontbreken van een goed bestek en calculatie, worden er dus onterecht kosten bespaart door goedkoper en/of kleiner materiaal te gebruiken bij de aanleg van een persluchtdistributiesysteem ten laste van een verhoogd energieverbruik voor de gebruiker. De adviseurs van Q Plus B.V. helpen u graag verder.
Naast de keuze voor de juiste dimensionering van het systeem zorgt ook het gebruik van veilige componenten ervoor dat u kosten bespaart; schade aan het gereedschap, de omgeving en de gebruiker wordt voorkomen.
Persluchtgereedschap is in de meeste gevallen ontworpen op basis van gebruik bij maximaal 6,3 Bar. Door het inzetten van vooringestelde drukregelaars zoals de CartReg of ToolReg beschermt u uw gereedschap tegen overmatige slijtage en voorkomt u verspilling van dure perslucht. Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke investering zich binnen een mum van tijd heeft terug verdiend.
Als we vervolgens de lijn vanuit het gereedschap terug volgen richting de compressor, komen we al snel uit bij de aangesloten slang. Het is (nood)zaak dat deze slang juist kan worden opgeborgen op het moment dat het gereedschap niet in gebruik is. Dit voorkomt onveilige situaties waarbij medewerkers kunnen struikelen, uitglijden, of dat de slang wordt lek gereden. Een slanghaspel is hiervoor de ideale keuze. Kies altijd voor een geremde slanghaspel; de krachten van de veer in de slanghaspel worden door gebruikers vaak onderschat. Wanneer een ongeremde haspel ongecontroleerd wordt losgelaten ontstaan zeer onveilige situaties door rondvliegende slangen en zeer waarschijnlijke schade aan de slanghaspel zelf. Q Plus B.V. adviseert de geremde slanghaspel van Zeca.
Voor het aan- en afkoppelen van het gereedschap past u een ontluchtende snelkoppeling toe. Een dergelijke snelkoppeling zorgt ervoor dat er eerst wordt ontlucht, alvorens er veilig ontkoppeld wordt. Gereedschap en/of de aangesloten slang kunnen niet meer wegschieten en schade of letsel veroorzaken.
Mocht het onbedoeld tóch gebeuren dat er een slang wordt lek gereden, dan is het een fijne gedachte dat deze ook direct wordt afgesloten. Het ingenieuze en gepatenteerde ontwerp van de Hoseguard detecteert een gebroken leiding of slang en sluit zich direct af. Hiermee worden onveilige situaties met rond zwiepende slangen en extreem energieverlies voorkomen.