Ga naar hoofdinhoud
Ubbink - tijdsbesparing met multikoppeling

Ubbink - tijdsbesparing met multikoppeling

Het in Doesburg gevestigde Ubbink (opgericht in 1896) heeft als missie "het verbeteren van de energie-efficiency en het binnenklimaat van gebouwen". Men heeft het productenassortiment binnen de categorieën rookgasafvoer, ventilatie, luchtdicht en waterdicht bouwen, daarnaast biedt Ubbink dakramen en bevestigingsmateriaal voor zonne-energiesystemen aan.

Meer informatie: www.ubbink.com

Efficiëntieslag

Door de economische crisis zag ook Ubbink de ordergrootte en de voorraadniveaus bij klanten afnemen, maar wel de bestelfrequenties toenemen, zodat er meer druk kwam te liggen op snel en foutloos ombouwen van de kunststof spuitgietmatrijzen. Om toch aan de klantenwensen tegemoet te kunnen komen, zocht men een productoplossing om sneller de matrijzen te kunnen wisselen.

Vanwege de geringe investeringskosten per spuitgietmachine en matrijs, en vanwege het feit dat men de gehele ombouw in eigen beheer kon doen heeft Ubbink gekozen te automatiseren met de multi-koppeling model RMI van Stäubli. Met deze efficiëntieverbetering was ook gelijk de kans op aansluitfouten tot nul gereduceerd.

PNG_Ubbink-01.png

PNG_Ubbink-02.png

2 uur tijdswinst per matrijswissel

Een 50-tal matrijzen zijn in de eerste fase uitgerust met de Stäubli RMI209.20 multi-koppelingen en men is zeer positief over de ervaringen. Er wordt nu per matrijswissel meer dan 2 uur verdient: men is van ruim 3 uur gemiddeld onder 1 uur gemiddeld gekomen. De kosten van de gevolgen van fout aangesloten koelslangen zijn hierin niet verwerkt.

Tijdsbesparing dankzij multikoppelingen

De Stäubli importeur Q Plus geeft aan dat zo een tijdsbesparing meer regel dan uitzondering is. Uit tijdsanalyse van de matrijswissel komt naar voren dat als er in de organisatie weinig meer te verbeteren valt. Juist het aan- en afkoppelen van de hydrauliek en koelwaterslangen geeft de beste tijdsbesparing voor de minste investering. Het geautomatiseerd opspannen van de matrijs is in verhouding vele malen duurder en minder rendabel vanwege de hoge investeringskosten en de relatief geringe tijdwinst. Juist het gebruik van de multi-koppelingen van Stäubli zou een eerste stap moeten zijn.