Ga naar hoofdinhoud
ATEX 114 en ATEX 153 certificering richtlijn

ATEX 114 en ATEX 153 certificering richtlijn

Over de ATEX-norm

De ATEX richtlijn richt zich op gas -en stofexplosiegevaar en is van toepassing op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar aanwezig is. ATEX staat voor ATmosphères EXplosives.

Definitie ATEX

"Een mengsel van brandbare stoffen in de vorm van gassen, dampen, nevels en stof, onder atmosferische omstandigheden, waarin zich de verbranding na de ontsteking uitbreidt tot het gehele niet verbrande mengsel."

2 onderdelen

De norm bevat twee onderdelen:

  • ATEX 153 (ATEX Arbo) (voorheen ATEX 137) heeft betrekking op de veiligheid en gezondheid van werknemers in een explosiegevaarlijke omgeving. In deze norm zit de eis opgesloten dat ieder bedrijf een risicoanalyse moet maken en de gevaarlijke ruimtes in zones moet indelen.
  • ATEX 114 (ATEX CE) (voorheen ATEX 95) heeft betrekking op alle apparatuur die speciaal wordt ontworpen voor toepassing in een explosieve atmosfeer. Deze apparatuur zal door zijn aanpassingen of reeds bestaande eigenschappen geen explosie kunnen veroorzaken in een bepaalde risicozone.

Veilige arbeidsplaats

Sinds 2003 moeten organisaties waar explosiegevaar bestaat in de EU voldoen aan de richtlijn 1999/92/EG aangeduid als ATEX 153 (voorheen ATEX 137). Vanaf 2006 moeten ook alle arbeidsplaatsen voldoen aan deze regelgeving.

Dit betekent dat:

  • Alle veiligheidsrisico's in kaart zijn gebracht
  • Er een zone-indeling is gemaakt
  • Alle apparatuur voldoet aan de regelgeving van ATEX 114 (voorheen ATEX 95)
  • Het personeel is geschoold en op de hoogte is gebracht van de regelgeving

Explosiegevaarlijke zones

 Atmosfeer

Explosiegevaar 

Zone 

Categorie 

Beschermings-niveau

Gas, damp, nevel

 Continu, langdurig of zeer regelmatig

 0

 II 1 G

 Zeer hoog

Gas, damp, nevel

 Regelmatig

 1

 II 2 G

 Hoog

Gas, damp, nevel

 Soms, zeer kort

 2

 II 3 G

 Normaal

Stof

 Continu, langdurig of zeer regelmatig

 20

 II 1 D

 Zeer hoog

Stof

 Regelmatig

 21

 II 2 D

 Hoog

Stof

 Soms, zeer kort

 22

 II 3 D

 Normaal

ATEX pneumatiekproducten

Q Plus levert een compleet pakket van cilinders en ventielen geschikt voor de toepassing in explosiegevaarlijke omgevingen. Onderstaande producten zijn door Q Plus ter beoordeling aangeboden bij KEMA Quality BV en inmiddels voorzien van een certificaat conform de ATEX richtlijn, 94/9/EC.

artec_overview_atex.png

ATEX cilinders bij QPlus

Contact

Specialist draaidoorvoeren en pneumatiek

Sjanien Sinke

ATEX ventielen en spoelen bij QPlus

Producten zijn hetzelfde

Pneumatiekcomponenten zijn van huis uit zeer explosieveilig door het gebruik van lucht. De ATEX cilinders en ventielen zijn dan ook hetzelfde als de niet ATEX cilinders en ventielen die we dagelijks leveren. Let op: u moet voor de wet echter wel een cilinder, ventiel en spoel hebben met een ATEX kenmerk (label). Dit label plakken wij op het product.

Ook moet u bij levering van de goederen een CE-verklaring ontvangen waarop de leverancier de toepassing in een ATEX omgeving garandeert. Dit merken en certificeren mogen wij omdat Dekra Certification B.V. ons, en alle producten heeft beoordeeld op geschiktheid voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen.

Let op: spoelen voor ventielen zijn wel anders

De spoelen van elektrisch bediende ventielen zijn wel anders omdat de verbinding tussen kabel en spoel bij een ATEX spoel geheel is ingegoten. Zodoende kan er nooit een explosie ontstaan door een vonkje tussen stekker en spoel. Ook deze spoelen moeten met een certificaat worden geleverd.

Prijzen

Omdat u gewoon de standaardproducten ATEX gemerkt met een CE verklaring afneemt hoeven we u alleen de extra kosten voor het merken en de verklaring in rekening te brengen en zijn de producten nauwelijks duurder dan de gewone cilinders en ventielen. De speciale ATEX spoelen zijn helaas wel wat duurder maar voordeel is hier wel dat de kabel er al aanzit.

Levertijd

ATEX producten zijn voor ons standaard onderdelen, dus de meeste componenten komen uit voorraad. U kunt eenvoudig via de website bestellen en de goederen de volgende dag in huis hebben.

Contact

Specialist pneumatiek

Ad van Gemert