Ga naar hoofdinhoud
Perslucht snelkoppelingen conform ARBO

Perslucht snelkoppelingen conform ARBO

Wat verlangt de ARBO wet van u met betrekking tot persluchtveiligheid?

Het draait hoofdzakelijk om artikel 3.17 van het ARBO besluit: “Voorkomen van gevaar door voorwerpen, producten, vloeistoffen of gassen te worden getroffen.” Het gevaar te worden getroffen of geraakt door voorwerpen, producten of onderdelen daarvan dan wel vloeistoffen of gassen, of het gevaar bekneld te raken tussen voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, wordt voorkomen en indien dat niet mogelijk is zoveel mogelijk beperkt.

In relatie tot uw persluchtsysteem kunnen we hier twee mogelijke risico’s onderscheiden:

  • Gevaar door slingerende slangen en koppelingen als gevolg van slangbreuk
  • Gevaar door slingerende slangen en koppelingen als gevolg van losschietende koppelingen

Beide situaties zorgen helaas elk jaar weer voor slachtoffers. Dit is des te schrijnender omdat beide situaties goed te voorkomen zijn:

  • Met een slangbreukbeveiliging wordt de luchttoevoer naar de slang direct onderbroken op het moment dat de luchtstoom een bepaalde waarde overschrijdt.
  • Door gebruik te maken van veiligheidskoppelingen zal de koppeling niet meer spontaan ontkoppelen. Ook kunnen de koppeling en de nippel pas worden ontkoppeld wanneer deze drukloos zijn.

Concreet betekent dit dat u met veiligheidskoppelingen en slangbreuk-beveiligers voldoet aan het ARBO-besluit.

Gehard stalen insteeknippels

Q Plus levert uitsluitend gehard stalen insteeknippels omdat deze in tegenstelling tot het zacht messing niet beschadigen als ze op de werkvloer vallen. Beschadigingen aan insteeknippels veroorzaken dure lekkages door de O-ringen in de snelkoppeling te beschadigen. Vervang z.s.m. uw messing insteeknippels.

gehard_stalen_insteeknippels_22.png

Contact

Specialist leidingsystemen en snelkoppelingen

Robin Euser